,,De vorbiți mă fac că n-aud,
Nu zic ba și nu vă laud:
Dănțuiți precum vă vine,
Nici vă șuier, nici v-aplaud;
Dară nime nu m-a face
Să mă ieu dup-a lui flaut;
E menirea-mi: adevărul
Numa-n inima-mi să-l caut."
Mihai Eminescu
Dac-ar fi sa poti citi gandurile, ai face-o ? Dar daca ai putea comunica direct cu celalalt, ai dori-o ?
Sa strigi dupa ajutor, sa doresti sa intelegi pe celalalt, pare usor dar, poti face aceasta in ciuda faptului ca te simti strivit de ale sale cunostinte, de ale sale rezultate ? Consider ca nu, poate pentru ca, totul sta in faptul ca, nu te poti schimba daca nu te poti accepta, a dori sa fii altcineva e ca si cum ai purta o haina care nu ti se potriveste. De aceea, de la o vreme, nu am mai putut asculta ce spun ceilalti, vorbele lor nu le mai aud - sunt cuvinte goale, nu-mi explica/exprima mai nimic, ei se exprima, dar nu mi se exprima.
Cineva zicea: ,,iei viata prea in serios". Desigur, prost am fost sa si cred ce zicea, nu poti lua viata prea in serios sau prea in ,,neserios", tu, raportandu-te doar la tine, esti doar tu, faptul ca cineva te caracterizeaza, te eticheteaza nu inseamna decat o raportare a sa la propriul sau Eu. Poti face pe cineva mediocru fara a avea un temei ? Presupun ca poti, din moment ce-l situezi intre doua limite. Intrebarea este, ale cui limite ? Ale celui ce caracterizeaza sau ale celui caracterizat ? Consider ca, totul trebuie raportat doar la cel caracterizat. ,,Mediocrul" nu reprezinta si nu trebuie sa reprezinte altceva decat o raportare a actualului la trecut din perspectiva viitorului. Faptul ca-l faci pe cineva mediocru nu ar trebuii sa aiba alte limite decat trecutul - ce a facut omul pana in prezent- si viitorul, dar nu orice viitor ci acel viitor privit ca potential de dezvoltare, cum altcumva ai putea face pe cineva mediocru, ce criterii ai putea avea ? Pe tine insuti/insati ? Cine-ti demonstreaza, tie, ca esti mai bun/a ca altul/a, ca poti sau ca nu poti ? Iti poate dicta cineva cum sa gandesti ? Nu, nu-ti poate dicta, dar te poate face sa crezi ca ceea ce stii este adevarat, ca ceea ce vrei trebuie sa fie doar ceea ce poti...
Sfaturi ti se dau, dar mai nimeni nu-ti si explica cum sa schimbi sau de ce sa te schimbi. In fond la urma urmei, ne aflam intr-un cerc vicios: toti dorim ca altii sa se schimbe pentru noi dar, noi sa nu ne schimbam, sa fim acceptati asa cum suntem.
Cum omul este inzestrat cu vointa si vointa, acesta poate si trebuie sa decida singur ce si cum vrea sa actioneze. Cel care-ti da sfaturi, cel mai adesea, se afla la un alt nivel decat tine dar, spre deosebire de tine, concluzia lui este bazata pe cu totul alta logica. Iar cand zic nivel ma refer doar la faptul ca a acumulat putin mai multe cunostinte decat tine, intr-un anumit domeniu. Se actioneaza si se justifica pe baza unei alte experiente, insa nu ni se comunica decat rezultatul, cum se ajunge acolo nu ni se mai spune. Astfel, sfaturile aduc ca o lectie ,,clasica" de matematica, e ca si cum ai pune in fata unui elev o formula pe care trebuie s-o foloseasca ca sa rezolve o problema. Problema e a ta, formula este a altora...
Asadar, daca vrei sa te schimbi, celalalt nu te poate ajuta decat confirmandu-ti/infirmandu-ti asteptarile, fapt ce-l poti face, de altfel, si singur/a, prin urmare... ,,Schimbarea incepe cu tine".
In sinteza, egalitatea - antonimul discriminarii - inseamna dreptul la diferenta... Dar, pentru a ajunge la aceasta trebuie sa sesizezi diferenta dintre nevoile tale si ale altuia, diferenta dintre dorintele tale si ale altora dar, mai ales, faptul ca, ca om, in planul ideilor mai ales, nu exista invins ci numai invingator. O idee acumulata este o clipa castigata.
Recomand:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Bonaparte_(band)
- BONAPARTE - 3 MINUTES IN THE BRAIN OF BONAPARTE : http://www.youtube.com/watch?v=K269Y6t4cnI
- BONAPARTE - TOO MUCH : http://www.youtube.com/watch?v=n5Y2FhGECAA
- http://www.youtube.com/watch?v=lT_cfrz2SXQ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu